Indien je op zoek bent naar een nieuwe garagepoort, dan is de sectionale poort één van de beste keuzes die je kan maken dankzij haar positieve eigenschappen. Ontdek hier alles over sectionaalpoorten.
Wat is een sectionale garagepoort?
Een sectionale poort is een poort die bestaat uit twee of meerdere poortdelen die met messing- en groefsysteem aan elkaar verankerd zijn. De poort schuift ofwel verticaal of horizontaal naar binnen in de garage dankzij de combinatie van geleiders, rails en veren. De sectionale garagepoort kan ofwel manueel of via een elektrische aandrijving geopend en gesloten worden. De belangrijkste eigenschap is dat ze plaatsbesparend is.
Soorten sectionale garagepoorten
We kunnen 2 soorten onderscheiden als we kijken naar de manier waarom ze openen. Enerzijds heb je de garagepoorten die verticaal openen, anderzijds heb je de garagepoorten die horizontaal openen. Beide poorten bestaan uit een reeks van poortdelen.
Lees meer over de soorten sectionale poorten
De belangrijkste voor- en nadelen van een sectionale garagepoort?
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Plaatsbesparend in garage | Plafond dient voldoende hoog te zijn |
Geschikt voor tal van afmetingen | Prijs ( t.o.v. kantelpoorten ) |
Geschikt voor smalle garages | Onderhoud |
Hoe werkt een sectionale garagepoort?
De sectionale garagepoort bestaat uit slechts een aantal onderdelen zoals het poortblad ( bestaat uit meerdere panelen ), het stalen frame & mechanisme ( loopwielen, geleiders, profielen, veren… ) en de aandrijving. Samen zorgen ze voor het veilig openen en sluiten van de poort. We geven meer info over de werking van een elektrische garagepoort.
Lees meer over de werking van een sectionale garagepoort
Toepassing sectionale garagepoorten
Dergelijke garagepoorten worden zowel openbaar, residentieel als industrieel toegepast. Voor thuis worden deze poorten voor inpandige garages toegepast maar ook voor bovengrondse en ondergrondse garageboxen. De sectionale garagepoort wordt ook geplaatst als toegang tot ondergrondse garages. Ten slotte wordt de poort gebruikt als toegang tot industriële garages en werkplaatsen. Afhankelijk van de plaats, zal de poort al dan niet geïsoleerd worden.
Lees meer over de toepassingen van sectionaalpoorten
Afmetingen sectionale poorten
Op zich kan elke sectionale poort op maat van de klant gemaakt worden. Toch zijn er een aantal standaardafmetingen te verkrijgen, afhankelijk van de fabrikant. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de lengte en de breedte van de garageopening langs buiten. Afhankelijk van de hoogte of breedte van de garageopening kunnen afmetingen gecombineerd worden.
De belangrijkste afmetingen als het over de plaatsing van een garagepoort gaat, zijn binnen- en buitenmaat van de poortopening en de plafondhoogte.
- Over het algemeen zijn sectionale garagepoorten te verkrijgen met een minimum poortopening van +/- 2.250 mm breed en een maximum poortopening van +/- 6.000 mm breed.
- Over het algemeen zijn sectionale garagepoorten te verkrijgen met een maximum poortopening van +/- 1.875 mm hoog en een maximum poortopening van +/- 2.250 mm hoog.
Onderstaande tabel geeft een aantal standaardafmetingen weer. Hou er ook rekening met het type poort en motief dat je wenst. Er zijn veel meer afmetingen mogelijk, hiervoor neem je best contact op met de fabrikant.
Breedte poortopening | Hoogte poortopening |
---|---|
Min. 2.250 mm | 1.875 mm, 2.000 mm, 2.125 mm |
Max. 6.000 mm | 2.000 mm, 2.125 mm, 2.250 mm |
Lees meer over de afmetingen van de sectionale poort
Tips plaatsing sectionaalpoort
Wie een sectionaalpoort wenst te plaatsen, moet een aantal criteria overwegen vooraleer tot de aankoop over te gaan. Eerst en vooral moet je nagaan of de poortopening voldoende breed en hoog is om er een moderne wagen doorheen te laten rijden. De minimumbreedte van een poortopening lift tussen 2.250 en 2.500 mm. Vervolgens ga je na hoe groot de garage is en wat de beschikbare plaats is om een wagen te stationeren. Hou er rekening mee dat het frame en de aandrijving ook plaats innemen in de garageruimte.
Lees meer tips over de plaatsing van sectionaalpoorten
Soorten materialen
Sectionale garagedeuren zijn te verkrijgen in een aantal materialen en uitvoeringen. Door het groot aantal keuze kan je gerust een poort kiezen die past bij de stijl van jouw woning. De meest gebruikte materialen zijn plaatstaal, hout en plaatmateriaal.
Ook aan de hand van de opbouw en de gebruikte materialen kunnen we sectionaalpoorten van elkaar onderscheiden. Zo bestaan er 4 types poorten:
- Stalen sectionaalpoorten: enkelwandige of dubbelwandige ( geïsoleerd ) staalplaat met afwerking met poederlak, bekleding met structuurfolie, geanodiseerd of houtimitatie.
- Aluminium sectionaalpoorten: poort in aluminium kader met verglaasde panelen, gesloten of opdekpanelen.
- Sectionaalpoorten met bekleding: poorten met bekleding in vlakke plaat of lamellen en afwerking in aluminium of composiet ( Trespa, Eternit, Rockpanel… )
- Houten sectionaalpoorten: poorten in massief hout of met aluminium profielen en bekleed met hout.
Lees meer over de soorten materialen
Afwerking oppervlak
Het oppervlak van de sectionaalpoort is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen zodoende de stijl van de poort past bij de stijl van de toepassing. Zo kan je kiezen uit verschillende kleuren, afwerking van het oppervlak van de poort zoals een vlakke afwerking, oppervlak met reliëf, houtprint… ), profilering & motieven, beglazing, enz….
Lees meer over de afwerking van sectionale garagepoorten
Isolerende sectionaalpoorten
Enkelwandige sectionale poorten zijn poorten die bestaan uit één enkele niet-geïsoleerde thermische verzinkte staalplaat. Dubbelwandige sectionale poorten bestaan uit twee thermische verzinkte staalplaten met daartussen thermische en akoestische isolatie. De diktes van de geïsoleerde sectionaalpoorten kunnen ook verschillend zijn. Respectievelijk zijn de geïsoleerde sectionaalpoorten 67mm en 42mm dik.
Lees meer over isolerende sectionale garagepoorten
Bediening sectionale garagepoort
Hoe kan je een sectionaalpoort bedienen? Er zijn een aantal mogelijkheden om de poort automatisch te openen en te sluiten. Denk maar aan het gebruik van een afstandsbediening, sleutel via een codeklavier. Maar tegenwoordig kan je ook op afstand jouw poort bedienen via een bijhorende app en via een ingebouwde timer.
Lees hier alles over de bediening van poorten
Aandrijving & automatisatie elektrische garagepoort
Wens je het gebruiksgemak van een automatische garagepoort, dan kan je een nieuwe of bestaande garagepoort automatiseren op verschillende manieren zoals een elektrische aandrijving via een elektrische motor of via een poortopener. We geven een overzicht op welke manier je bestaande en nieuwe garagepoorten automatisch kan laten openen en sluiten.
Lees hier alles over de automatisatie van poorten
Garagepoort kopen? Hier let je op
Wie een sectionale garagepoort wenst aan te schaffen, leest het best eerst onze aankooptips die je helpen om de juiste poort te kiezen bij de juiste leverancier. Bepaal eerst welk type garagepoort geschikt is, bepaal vervolgens welke stijl je wenst en welke afwerking van de poort het best past bij jouw woning. Ten slotte vergelijk je best de prijzen bij verschillende installateurs van sectionale garagepoorten.
Lees meer over het aankopen van de beste sectionaalpoort
Prijs sectionale garagepoort
Voor de plaatsing van een standaard sectionale poort met aandrijving mag je rekenen op een kost tussen €1.500 en €2.500. Hierin zit ook de plaatsing van de elektrische garagepoort en de BTW.
Lees meer over de prijzen van sectionaalpoorten
Wat zijn de meest gekende fabrikanten en merken?
In België zijn er zeer veel installateurs van sectionale poorten die werken met de beste merken. Een goede garagepoort is een veilige poort met een lange levensduur. Vergelijk ook zeker de keurmerken van de verschillende poorten. De bekendste merken van sectionale garagepoorten zijn Hörmann, Assa Abloy, L-Door en Novoferm.
Ontdek alle aanbieders van sectionale garagepoorten
Welke garantie geniet je op een sectionale poort?
Gemiddeld geven installateurs van sectionale poorten een standaardgarantie tussen twee en vijf jaar. Meestal wordt de garantie opgesplitst tussen de garantie op de garagepoort en de aandrijving. Meestal is de garantietermijn het langst op de garagepoort en minder op de aandrijving. Hoeveel garantie je geniet, is afhankelijk van het merk en de fabrikant. Naast de standaard garantie, bieden sommige installateurs een onderhoudscontract aan. Daarbij komen ze periodiek de poort onderhouden.
Lees meer over de garantie op sectionale poorten
Levensduur sectionale garagepoort
Hoe herken je een kwalitatieve sectionale poort met een lange levensduur?
Lees meer over de levensduur van sectionale poorten
Onderhoud sectionale garagepoort
Het onderhoud van een sectionale poort is belangrijk om de levensduur van de poort te verlengen en om ervoor te zorgen dat de poort soepel en veilig functioneert. We geven enkele tips voor het onderhouden van een sectionale poort.
Lees meer over het onderhoud van sectionale poorten
Veiligheid garagepoorten
Ook veiligheid is zeer belangrijk bij de keuze en gebruik van een sectionale poort. De beste fabrikanten voorzien bijvoorbeeld inbraakwerende poortpanelen, vingerklembeveiliging tussen de panelen, onderloopbeveiliging, veerbreuk en ingrijpbeveiliging tegen diefstal en optillen van de poort.